Skoči na vsebino

Zgodovina kluba

Vrednost in smisel ima šport samo v primeru, če ostane igra, če daje našemu življenju več poguma, moči in radosti, če stopnjuje veselje do življenja in zdravja ter nam pomaga do lepih in čistih spominov.
Bilten ŽKD Ježice št. 1/1962

Temelji ježiške košarke so bile postavljeni v septembru l. 1962, ko je bilo na Ježici zgrajeno prvo zunanje košarkarsko igrišče v tem delu Ljubljane. Takrat so ježiške košarkarice odigrale svojo prvo uradno tekmo na domačem igrišče. Tradicijo, ki traja že več kot 50 let z vloženim trudom vseh vpletenih, znanjem in prepričanostjo, da smo sposobni kreirati vrh slovenske ženske košarke, nameravamo nadaljevati tudi naprej.

Že v naslednji košarkarski sezoni 1963/64 so se ježiške košarkarice uvrstile v prvo slovensko ligo, leta 1974 pa po zmagi nad Olimpijo, tedaj najboljšo slovensko ekipo, osvojile svoj prvi pokalni naslov prvakinj Slovenije. Uspeh so z naslovom prvakinj Slovenije nadgradile že naslednjo sezono in se uvrstile v zvezno ligo, državno prvenstvo Jugoslavije. Košarkarice Ježice in Olimpije so se v sezoni 1980/81 združili in nadaljevali tekmovanja pod enotnim imenom Ježica ter pod tem imenom krojile vrh jugoslovanske ženske košarke. Dvakrat so bile na območju bivše države podprvakinje, leta 1989 pa osvojile naslov Pokalnih prvakinj Jugoslavije.

Ježičanke so svojo prevlado nadaljevale tudi v tekmovanjih samostojne Slovenije. So desetkratne državne prvakinje, pokalno tekmovanje pa so osvojile enajstkrat, ob tem pa bile redne udeleženke evropskih tekmovanj. V letu 1995 so bile, po izboru športnih novinarjev, proglašene za najboljšo ekipo v Sloveniji.

V zaostrenih gospodarskih pogojih so se Ježičanke, kljub izjemnim športnim rezultatom, prilagodile športni konkurenci in finančnim razmeram v ljubljanskem in slovenskem športu. Prednost je dobilo delo z mladimi igralkami. Mlade igralke v košarki iščejo radost, pogum in delavnost ter se veselijo kolektivnih športnih uspehov skupaj z uspehi v šoli in pri študiju.

Delo društva je bilo nagrajeno že kmalu po rekonstrukciji. V dveh zaporednih sezonah (2006/07 in 2007/08) je bil osvojen Pokal mladih, leto kasneje pa smo v istem pokalu osvojili drugo mesto – Pokal mladih je priznanje KZS za najuspešnejše in najmnožičnejše delo z mladimi ekipami, ki smo ga v naše vitrine vrnili v sezoni 2014/15, v vseh naslednjih sezonah pa ga tudi obranili. Ježiške košarkarice namreč nastopajo v vseh starostnih kategorijah reprezentance in v univerzitetni ekipi Univerze v Ljubljani.

Mlajše ekipe se redno udeležujejo zaključnih turnirjev v svojih starostnih kategorijah in so v vrhu regionalne ženske košarkarske lige – WABA. Uspešne pa so tudi na številnih mednarodnih turnirjih, katerih se udeležujejo v vsakem tekmovalnem letu.